Drøm dig bort med udenlandske krydderier

Der findes få ting, som er bedre end at rejse. Men én af dem må være at komme hjem med fornyet energi, fuld af oplevelser og nyerhvervet viden om andre kulturer, mennesker og måder at spise på. Netop sidstnævnte er en god måde at komme ind under huden på mennesker, du ikke kender – spis som dem i den fremmede kultur, eller smag på maden.

Du kan gøre ferien lidt længere ved at tage de nye smagsindtryk med hjem og kokkerere lækre retter med de helt rigtige krydderier. Krydderier fungerer desuden utrolig godt som en lille firmagave, gaven til jubilaren, værtindegaven eller den rejseglade, som elsker at prøve nye smage og eksperimentere i køkkenet. Er du rejseglad, og elsker du at prøve nye former for retter, er der ingen bedre måde at gøre det på end at rejse ud i verden.

Spice it up, heat it up

Rejser du til Asien generelt eller måske særligt Indien, ved mange, at det er krydderiernes mekka. Her er det særligt krydderierne karry eller ingefær, der får særligt meget opmærksomhed i madlavningen. Retter som indonesiske nasi goreng eller indiske tikka masala er med til at forme vores helhedsindtryk af de asiatiske lande, der måske har en anden form for tunge, når det gælder de rigtig hede retter.

Med de helt rigtige krydderier kan du – sådan i overført betydning – rejse til Indien eller Indonesien og opleve det, der er med til at give energi til folket gennem maverne. En essentiel del af at forstå et nyt folkefærd er dels at forstå deres madkundskab og dels deres kulturarv. Mange siger, at vejen til hjertet ofte går gennem maven, og der er måske noget om snakken.

Lokale krydderier fra gammel tid

En helt anden del af verden, hvor mange andre former for retter byder sig til, er i Nordafrika, hvor du finder Marokko. Marokko er kendetegnet ved en gammel historie, der går helt tilbage til et islamisk styre under den spanske periode. I Marokko finder du derfor mange retter, som har bånd tilbage til arabiske tider – her tænkes særligt på en lækker ret som couscous med 7 grøntsager.

Den oldgamle couscous har rødder langt tilbage i historien og er med til at kendetegne maden i Marokko. I Marokko finder du et hav af steder, der tilbyder retter, som indeholder couscous. Hvis du skal efterligne disse retter hjemme i Danmark, er det fordelagtigt at starte med de rigtige krydderier.

Tænker du på Marokko, er billedet ofte præget af nogle smukke, lerfarvede krukker, enorme mængder af gullige og orange krydderier og vævede tæpper. Netop de gullige og orange krydderier er med til at sætte kulør på Marokko, og det er ofte krydderier som sødlig paprika, kanel, kommen og den populære krydderiblanding ras el hanout.

Ras el hanout og de andre gængse krydderier kan fås mange steder i Danmark. Vil du fremme den marokkanske duft og smag i din madlavning, er det en god blanding af disse krydderier, du skal bruge. Prøv det eventuelt som en rub på kylling eller i en god sovs til boller i karry.

Det søde og det salte i Mexico

Drager du over Atlanten til Sydamerika, er det igen nogle helt andre krydderier, der bliver sammensat for at give smag. En klassiker fra Mexico er en lækker quesadilla, som blandt andet kan indeholde kylling. Vil du smage et lille stykke af Mexico – og himlen – kan du for eksempel blande følgende krydderier for at få en lækker rub til kyllingen: Chilipulver, hvidløgspulver, løgpulver, knuste røde peber flager, tørret oregano, paprika, stødt kommen, salt, sort peber, kanel og stødt nellike. Blandingen er en sikker vinder til en god quesadilla, og den vil helt sikkert få dig til at rejse mentalt til Mexico og mærke varmen.

Sydamerikas køkken er desuden meget sødt og er også kendetegnet ved den overdrevne brug af sukker og vanille i mange drikke og desserter. En mexicansk lækkerbisken er en kop varm atole. Denne drik er utroligt sød og indeholder rigelige mængder vanille, kanel og sukker. Hvem siger, at atole kun kan drikkes i Mexico? Rør en lækker kop sammen, og nyd en kop atole hjemme, og drøm dig bort til Mexico. Her vil atole også særligt gøre sig som en varm juledrik.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *